Spaans

Het Spaans (español), ook wel bekend als het Castiliaans (castellano), is de officiële taal van Spanje. Er zijn wereldwijd zo’n 436 miljoen sprekers met het Spaans als moedertaal, waarmee het na Mandarijn (897 milj. sprekers) de meest gesproken eerste taal is. Nog voor het Engels met 371 milj sprekers.

Het is de meest gesproken taal in Spanje, Equatoriaal Guinea (Afrika), vrijwel heel Midden-Amerika (Mexico, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panama en Puerto Rico), Cuba, de Dominicaanse Republiek en het grootste deel van Zuid-Amerika (Colombia, Argentinië, Peru, Venezuela, Chili, Ecuador, Bolivia, Paraguay en Uruguay).

Kaart van Spaanstalige landen
Kaart van Spaanstalige landen.

Het Spaans is ontstaan uit het Latijn en is daarmee net als het Italiaans, Frans, Portugees en Roemeens een Romaanse taal. Er zijn dan ook veel overeenkomsten te zien in de grammatica en woordenschat van deze talen.


Tip: Spaanse woorden zijn rood en schuingedrukt aangegeven, zoals español. Door met de cursor op het woord te staan verschijnt de Nederlandse vertaling.


Laatst bijgewerkt op 14 september 2017.